maandag 4 november 2013

Keuzes

Goed, we zijn een paar maanden verder, de eerste race is achter de rug. Het hardloopvirus heeft toch ongemerkt een plek weten te veroveren tussen mijn oren. Tot zo ver de zaken die geweest zijn en waar niets meer aan te veranderen is. Lastiger zijn de zaken waar ik nu steeds meer over hoor en lees, waar ik nog keuzes in moet gaan maken. Bijvoorbeeld kleding. En voeding. Maar ook trainingsschema's, hartslagzones, hersteltraining, pacing, intervaltraining, looptechniek, ademhaling, stofwisseling en doelstellingen. Richten op langere afstanden of juist bij 10 kilometer blijven, maar dan sneller? Obstacleruns blijven doen of ook 'gewone' 10 kilometers? Wanneer wordt hardlopen eigenlijk ongezond? Pas bij 10 marathons per jaar, of al eerder?

Vragen, vragen en vragen, en daarbij nog keuzes, opties en alternatieven. Hoe meer ik lees hoe meer onderwerpen voorbij komen die allemaal met hardlopen te maken hebben, maar het lijkt ook wel zo te zijn dat met de toenemende hoeveelheid informatie de hoeveelheid vragen net zo hard toeneemt. Tijd om eens wat orde in de chaos te scheppen.

Met het omslaan van het weer en het vroeg donker worden 's avonds komen er al gelijk een paar punten om de hoek, als ik verder niets zou veranderen aan de manier van trainen. Dat het eerder donker wordt is niet zo moeilijk op te lossen: zorgen voor verlichting en opvallende kleding. De Harbourrun heeft mij een gifgeel t-shirt opgeleverd. Zonder reflectie, maar het is wel een erg opvallende kleur. Ik hoop dat de goedheiligman mij een set lichtjes cadeau doet, dan is dat opgelost.
Kleding voor het vieze gore natte koude weer van dit moment is lastiger, want wat heb je dan nodig? Zo te lezen is katoen af te raden, omdat dat zweet (en regenwater) vast houdt en niet afvoert, waardoor je dus afkoelt en het koud krijgt. Een shirt van speciaal materiaal is een beter alternatief en dan afhankelijk van de temperatuur ook in combinatie met een jacket. Een lange broek, of  tight zoals ze dat blijkbaar noemen is onmisbaar. Keuzes in materialen en prijzen in overvloed. Daar zal ik me dan maar eens over laten informeren binnenkort, want zo komt het trainen er buiten niet van.

Advies over verzuring, hartslagzones, vo2max en maximale hartfrequentie krijg ik volgende week, want ik heb een afspraak gemaakt voor een sportmedisch onderzoek. Dat kost de verzekering wat geld (heeft die aanvullende verzekering blijkbaar toch nut, want nu kost die keuring van ruim € 200 mij niets), maar dan ben ik wel van onder tot boven doorgelicht en getest. Vorig jaar heb ik ook al eens een simpele sportkeuring laten doen en daar was niets negatiefs uit om te maken, maar het geeft ook geen advies voor een sport; slechts wat basisinformatie over de algemene gezondheid. Wat wel interessant is uit dat onderzoek is dat mijn berekende vo2max 48 bedroeg (http://nl.wikipedia.org/wiki/VO2max), wat iets zegt over uithoudingsvermogen. Volgens deze tabel (http://www.conditietesten.nl/vo2maxtabel.htm) mag ik dan zeker niet klagen, gezien mijn nog relatieve ongetraindheid een jaar geleden.

Ik heb in ieder geval een paar stappen gezet (pun not intended) om de op dit moment belangrijkste vragen één voor één te beantwoorden. Binnenkort hopelijk meer antwoorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten