maandag 26 januari 2015

Druk druk druk...

Een mens kan het maar druk hebben. Druk met andere zaken dan hardlopen in dit geval. Vorig jaar toch weer een beetje sportief afgesloten na een verder matig kalenderjaar. Na de laatste post van oktober volgenden al snel verjaardagen, Sinterklaas, feestdagen en vakantie! Druk is natuurlijk niet per definitie slecht, maar voor iemand die de illusie heeft ooit een blog te hebben dat meer dan 5 actieve lezers heeft is het wel degelijk een nadeel. Het heeft ook niet betekend dat ik stil heb gezeten, maar dat kunnen jullie natuurlijk niet weten, beste lezers.

Vanaf de laatste post van 20 oktober staat de teller alweer op 14 activiteiten in de (soms iets te) frisse buitenlucht. Met een afstand van 105 km in ruim 10 uur ben ik eigenlijk best tevreden.

Plannen voor dit jaar


Met de eerste post in een nieuw jaar hoor ik toch ook wel te noemen wat mijn doelen zijn voor de komende tijd. Voordat het hoogtepunt van 11 oktober is aangebroken (Harbourrun 3e editie) heb ik de ambitie mee te doen aan de 10km van de marathon van Rotterdam. Als je bijna op de Coolsingel werkt lijkt het me mooi daar toch ook een keer tijdens een race te lopen. De inschrijving daarvoor is al rond, net als de Harbourrun. Ik ga me nog inschrijven voor de Wings for Life run (Inschrijfgeld komt ten goede aan ruggenmergletselonderzoek) en de Ronde van Hoogvliet. De laatste is een nieuw te organiseren event in Hoogvliet, waarbij ik al hardop gezegd schijn te hebben dat ik de halve marathon wel aan zou durven. Ik houd mij politiek op de vlakte. Er is in ieder geval keuze uit 5, 10 en 21km. Eerst maar eens een 'normale' 10km lopen, waarbij ik bedoel dat er niet doelbewust hindernissen zijn aangelegd op het parcours. In gedachten zie ik al hele groepen bezwete en zwaar hijgende vijftigers  over de hele breedte van de weg mijn PR versperren, maar dat hoort erbij zeggen ze. 'Ze' zeggen ook dat je in Rotterdam loopt voor de sfeer en niet voor een toptijd. Volgens mij hebben 'ze' het niet goed begrepen en hebben ze mij nog niet bloedfanatiek aan de start van een race zien verschijnen. Gelukkig hebben ze wijselijk 500m aan het parcours geplakt, zodat niet hele hordes 'mijn' finish met PR staan te versperren met vlaggen en bossen bloemen en kleine kinderen op de schouders. Doe dan lekker aan de avondvierdaagse mee. Alsof de woorden 'wedstrijd' en 'race' niet duidelijk genoeg zijn...

Sportkeuring


Zoals in 2013 ook afgelopen jaar weer een sportkeuring ondergaan. Vanwege blijvende klachten aan beide buitenste kuitspieren, maar ook om gewoon even een soort persoonlijke APK uit te laten voeren. De kuitspierklachten werden uitgelegd als 'chronisch compartimentssyndroom' en worden veroorzaakt door een te hoge druk in het kapsel waar de spieren zich in bevinden. Door inspanning zetten de spieren uit, maar als het kapsel niet ruim genoeg is geeft dat klachten. Een officiële diagnose kan worden gesteld, maar dat betreft dan weer naalden in spieren steken en als dat inderdaad wordt vastgesteld is de oplossing een operatie. Nogal ingrijpend allemaal. Het alternatief -ik citeer de sportarts- "stoppen met hardlopen" is natuurlijk geen alternatief, zo erg zijn de klachten niet en we houden het er maar op dat de sportarts mij niet goed genoeg kent. De gulden middenweg (van goud, niet van die oude Hollandsche Florijnen) zouden compressiekousen kunnen zijn. De sportarts merkte op -hier wel een opmerking waar ik het mee eens ben- dat het wat tegenstrijdig lijkt om iets waar de druk al te hoog is op te lossen door er iets bij te doen wat nog meer druk geeft. De theorie is dat het vocht in de kuit beter wordt afgevoerd, waardoor de spier meer ruimte heeft, zodat de klachten afnemen.

Het betere zoek- en speurwerk bracht me bij diverse winkels (weer een voordeel van het werken in Rotterdam centrum) en blijkt het te gaan om een kruising tussen panty/maillot/steunkous. Eigenlijk een voetbalsok, maar dan van strak elastiek. Mopperend over het amateuristische advies in sommige winkels: "Sorry meneer, ik kan het meetlint niet vinden, denkt u zelf dat de omtrek meer of minder is dan 35 cm?" en opzichtige pogingen het duurdere merk aan te smeren terwijl de verkoper meer belangstelling had voor het kerstpakket dat op hetzelfde moment voor hem werd bezorgd, ben ik na alle gratis advies gewoon teruggegaan naar de goedkoopste winkel.

Gisteren was het resultaat dusdanig goed dat ik heel tevreden ben, de komende weken zal blijken of het inderdaad dé oplossing is. Los van alles waren het met € 50 de duurste sokken ooit, maar daar hoor je mij niet over. Of het onder een korte broek dragen van kniekousen er nou heel fout uitziet of heel professioneel voor een hardloper zul je me komend jaar vast nog wel over horen.